Положени венци на 25. годишњицу НАТО агресије

  • 24. mart 2024. u 19:34h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 123 pregleda

Полагање венаца на споменик посвећен страдалима у сукобима и НАТО агресији током периода од 1990. до 1999. године представља важан тренутак сећања и поштовања према жртвама.


Овај свечани чин окупља представнике градa, војне званичнике, представнике цивилног друштва и грађане како би одали почаст онима којин који су изгубили животе.


Венац, симбол трајног сећања и поштовања, положен је пред спомеником као израз дубоког пијетета према жртвама рата и агресије.


У име града Лесковца венац је положио градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић.


Венце су положиле и делегације Министарства одбране и Војске Србије, Организације бораца ветерана рата, ветерани Посебне јединице полиције, делегација Народног музеја, Удружења војних пензионера, организације Субнор, представници породице Стојановић.


У име локалне самоуправе обратио се Чедомир Стојковић и казао:“На данашњи дан пре 25 година снаге НАТО савеза почеле су бомбардовање Србије, односно Савезне Републике Југославије. Ваздушни удари су почели нешто пре 20 часова и били су извршени од стране деветнаест чланица НАТО савеза. У бомбардовању које је трајало 78 дана, према различитим проценама, страдало је око 3000 људи, припадника снага безбедности и цивила. То је био напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација. Нашу државу су напали са циљем да нас поразе. Изгубили смо децу, људе, али и данас чувамо Србију, која је вечна и неуништива. Нећемо судити, али заборавили нисмо и нећемо никада.Лесковац је претрпео бројне жртве у агресији. 25 година су прошле, али наше сећање на те несрећне дане никада неће проћи. Зато је Лесковац подигао овај споменик посвећен страдалима у сукобима и НАТО агресији 1990-1999. године. То је била наша обавеза према њима, који су за слободу дали највредније, своје животе.“