На Сајму потребa за 600 радника

  • 19. oktobar 2023. u 14:36h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 686 pregleda

Данас је, у организацији Националне службе за запошљавање Филијале у Лесковцу, одржан 38. Сајам запошљавања, други пут у спортској хали Партизан. Овога пута потребу за нових запошљавањем исказало је 36 послодаваца, са понуђених 600 радних места, из разних компанија и области.


Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је отворио Сајам, обишао штандове послодаваца и разговарао са суграђанима који су у потрази за послом.


„Лесковац је годинама уназад посвећен унапређењу пословне климе и пружању већих могућности за запослење. Та посвећеност се данас мери са 11.836 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање, а не преко 20 хиљада како поједини медији преносе. Толико незапослених је на нивоу Јабланичког округа, а не самог Лесковца. У односу на период када смо преузели одговорност, крајем 2012. године, то је скоро 11 хиљада људи који су пронашли посао. Само у току једне године запослено је 2046 особа и повећана стопа запослености за 5,6%, дупло више него просек на нивоу Републике Србије.


Наши суграђани су посао пронашли код страних инвеститора, код локалних предузетника, покретали своје бизнисе и унапредили постојеће пословање.


Поред комуникације са инвеститорима, привредни амбијент се повећава и спровођењем Локалног акционог плана за запошљавање за који смо у текућој 2023. години уложили 30 милиона динара. Из буџета града је пре три дана исплаћено 10 милиона динара за две мере, стручна пракса и јавни радови. Поделу уговора за ове мере очекујемо до краја октобра, док ће уговори за самозапошљавање бити подељени средином новембра.“


Градоначелник Цветановић је суграђанима који су посетили Сајам пожелео да пронађу посао, послодавцима да наставе да се одговорно понашају према запосленима и честитао директорки Оливери Пешић и запосленима на успешној организацији Сајма.


Директорка Националне службе за запошљавање Филијале у Лесковцу Оливера Пешић се обратила данас и казала:


„Данас се траже дипломирани економисти, правници, менаџери, технолози, медицинске сестре, лабораторијски техничари, возачи, пекари, магационери, радници за рад у производњи и још много других занимања.


Највећа предност оваквих сајмова је што незапослена лица могу да остваре директну комуникацију са послодавцима. На штанду Националне службе за запошљавање сви незапослени и сви послодавци могу да добију информације о мерама активне политике запошљавања, јавним позивима и конкурсиима. Позивам све послодавце са територије Јабланичког округа да се пријаве на учешће у програму Моја прва плата, као и сва лица до 30 година са територије округа која немају радно искуство за своје образовање да се и они пријеве за овај програм.“