ДЕЦА ИЗ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА ПРОВЕЛА ДИВНИХ 10 ДАНА У ПАРАЛИЈИ

  • 23. jul 2022. u 11:48h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 789 pregleda

Деца без родитељског старања са евиденције Центра за социјални рад Лесковац која се налазе на породичном смештају, тј. у хранитељским породицама  вратила су се са десетодневног летовања у познатом грчком летовалишту Паралија. Њих тридесетпеторо је у пратњи хранитеља о трошку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и уз подршку града Лесковца, провело диван одмор у Грчкој. И даље су пуни утисака, са собом носе предивне успомене са путовања током којег су стекли нова познанства и пријатељства.


Систем хранитељства на територији града Лесковца годинама уназад добро функционише. Око сто породица, обучених и оспособљених за обављање послова хранитељства збрињава око сто
двадесет детета без родитељског старања. Сваке године се преко надлежног министарства обезбеђују средства за покривање трошкова и обавеза у овом систему, поред средстава за финансирање уџбеника и трошкова превоза до школе. Стручна помоћ хранитељима обезбеђена је од стране стручних радника Центра за социјални рад. Организовање оваквог вида заштите деце без родитељског старања само је један од сегмената пружања услуга социјалне заштите, области за коју се из године у годину из буџета града Лесковца издвајају све већа средства. Ове године у буџету је опредељено око 250 милиона динара за те намене, а у плану је да се у наредном периоду развију нове и унапреде постојеће услуге које пружају установе социјалне заштите чији је оснивач град Лесковац.