Podmladak vlasotinačkog Crvenog krsta

  • 4. jun 2016. u 04:09h
  • Autor: novinardkocic.files.wordpress.com
  • 1482 pregleda

Volonteri vlasotinačkog Crvenog krsta jedan su od najbrojnijih podmladaka ove organizacije u Srbiji. Trenutno je aktivno njih 35-oro, uzrasta od 11 do 23 godine. Tu treba dodati i desetak starijih, do 26 godina, koji čine ekipu za delovanje u nesrećama.
„Ponosni smo na to koliko ih je, s obzirom na činjenicu da ovaj broj volontera nemaju ni opštine sa višestruko brojnijim stanovništvom. Skoro svakodnevno smo u kontaktu, radimo, planiramo, a okupljanje usklađujemo s jedne strane sa obavezama dece u školi, a s druge strane sa našim akcijama“, kaže sekretar Crvenog krsta u Vlasotincu Višnja Bunjevac, osoba koja je i najzaslužnija za ovako raširen volonterizam mladih Vlasotinčana u ovoj organizaciji.
Mnogi od   njih su i edukatori i treneri. Obučavaju decu u školama, drže radionice i predavanja.
„Ja sam duh volonterizma ponela od kuće. Obučavamo se i prenosimo znanje drugima, pomažemo. Imamo veliki odziv dece na radionicma, a nakon njih oni dođu kod nas u Crveni krst“, kaže jedna od volontera, edukator i trener Daliborka Dabić.
Oni ovde stasavaju u prave ljude. Negujemo istinske ljudske vrednosti, obučavamo ih na raznim seminarima pre kojih, obavezno, držimo roditeljske sastanke“, dodaje Bunjevac koja je pre dvadesetak godina došla iz Siska i Vlasotince. Tu su, veli, iz Komeserijata za izbeglice uputili njenu porodicu. Tada je i sama počela da volontira u Crvenom krstu.
Mladi volonteri s jeseni kreću u da rade na programu „Borba protiv trgovine ljudima“ koji je, kažu, prilagođen  svim kategorijama i uzrastima stanovništva.