Nema poplava na teritoriji opštine Vlasotince

  • 14. mart 2016. u 22:38h
  • Autor:
  • 1692 pregleda

Posle obilnijih padavina kiše u periodu od 09. marta pa na dalje, na teritoriji opštine Vlasotince došlo je do povećanja nivoa vodostaja u svim rekama 1. i 2. reda na teritoriji opštine Vlasotince kao i na ostalim vodotokvima.
Na svu sreću nije bilo izlivanja vode na već ranije identifikovanim kritičnim tačkama odnosno deonicama.
Usled velike vlažnosti zemljišta, a pod dejstvom površinskih voda došlo je do pojave -klizišta:
Na Opštinskom putu Tegošnica - Donje Gare - Krečinove,
Na Opštinskom putu Tegošnica - Jezero - Dobroviš,
Na Opštinskom putu - s.Borin Dol - Džakmanovo i
Na mahalskom putu od centra sela u Donjem Prisjanu do mahale Smrdan.
Prva dva klizišta su novonastala a druga dva su ranije registrovana a sada je došlo do njihove aktivacije.
Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince je u skladu sa svojim ovlašćenjima, a nakon održane vanredne sednice štaba, dao nalog JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Vlasotince“ da angažuje odgovarajuću mehanizaciju radi saniranja navedenih klizišta i osposobljavanje komunikacija koje su bile ugrožene klizanjem terena.
U toku su radovi na sanaciji dva klizišta, a druga dva će biti sanirana nakon stabilizacije terena, jer deo terenajoš uvek klizi po kliznoj ravni zbog velike vlažnosti zemljišta.
U s. Donja Lomnica usled povećanog vodostaja na r. Šišavici došlo je do potkopavanja izlaznih krila na seoskom mostu, pri čemu je povećan rizik od odvajanja krila od stope mosta, a time i do potkopavanja oslonca mosta čime bio bio ugrožen bezbednost saobraćaja preko mosta. Odlučeno je da se dopreme dva kamiona kamena veće krupnoće radi izrade obaloutvrda na tom delu mosta.
Na delu u Puškinoj dolini , kod Doma Zdravlja Vlasotince, došlo do začepljenja propusta pa je i tu intervenisano preko JKP „Vodovod“ radi čišćenja korita. U s. Šišava takođe je čišćen odvodni kanal od nanosa radi povećanja proticajnog profila i prihvata.atmosferske vode.